Detta är fjörde delen av berättelsen om min mormors farfar. Det är Oskar Sjökvist från Borgafjäll som år 1931 för sin dotter Mina (min mormor) berättar om Amon Persson.

För tre månaders fisketid fick han lön i 100 kr och allt fritt. Vid 27 års ålder gifte sig min far. Något kapital hade han inte, men väl fordringar av en och var av de strörsta bönderna. han reste till avasjö och köpte sig ett hemman för 700 kronor. Detta skulle avbetalas med 100 kronor om året. tre år senare köpte han de två andra hemmanen i byn för 500 kr vardera. nu var han ägare till hela byn. nu ver det också bra att ha fordringar av säkra bönder. Efter 5 år hade han betalt alla hemmanen och var en skildfri man.  Men nog fick han ändå dra handkvarnen många ggr för att mala granbark, så att mjölet skulle räcka till. Några stötte brödsdagar var det inte. Det var inte heller alltid luckosamma dagar. Olyckor med hästarna t ex blev kännbara. Han förlorade 5 st hästar på 5 år dels pga sjukdom, dels genom olycksfall.

Jag vill här blott nämna ett olycksfall, som vittnar om hans krafter och uthållighet. Det var en gång under senare delen av November, sedan sjöar, myrar och älvar frusit, så attd eblivit farbara med häst. han hade ett ärende till en by 2 mil från hemmanet, varvid han hade att passera över Saxälven nedanför Borgasjön. Överfärden vid ditresan gick bra bra, men på kvällen, när han skulel återvända, gick det sämre.
När han kom till älvstranden knäppte han loss skacklarna och drog lasset till andra sidan. Därefter gick han tillbaka för att hämta hästen, som villigt följde med tills han kommer mitten av älven. Där stannade hästen och rörde sig inte ur fläcken. Gubben kände inte hästens vana med rädsla för svag is. Han gick fram, tog tag i betslet för att leda hästen, men denne stod orörlig. Gubben blev arg, gick bakom hästen och tilldelade denne ett rapp med tömmarna med påföljd, att hästen slog bakut. 
när hästen landade med bakbenen på isen höll inte denna, utan blev ett hål. Hästen blev liggande med bakfötterna i vattnet.....

Vill du läsa berättelsen från början kan du göra det här. 
Svärmor

Hua...det här var spännande att läsa och intressant. Väntar på forts. =)

Carro

Ja, nu såg jag ju bilden också, måste helt ha missat den. Urgullig iaf :)

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress