22 oktober 2018

Minas dop

Familylife

I lördags hade vi dop för vår dotter Mina.
Vi beslutade att ha det i Borgafjäll denna gång. Anledningarna var flera. Då vi namngett vår dotter Mina efter min mormor med samma namn ville vi väldigt gärna att hon skulle kunna vara med. Borga skulle endast innebära sju mils bilfärd istället för 28 mil om vi döpt i Umeå som sist. Nu hann tyvärr mormor lämna oss innan dopet men hon var med oss den dagen på flera sätt ändå.
(null)
Borgafjäll, eller rättare sagt Avajö är den plats där min mormor kommer ifrån. I Avasjö kapell blev jag själv döpt i en gång i tiden.
(null)
(null)
Mina döptes i samma klänning som jag döptes i. Även Melker är döpt i denna klänning.
(null)
Melker fick med hjälp av gudfar och pappa att hälla upp dopvattnet. Vattnet hade vi tagit från Nyåkersbäcken. Den bäck som rinner vid mormor och morfars gamla hus.
(null)
Minas dopskallra är densamma som Henrik hade på sitt dop, likaså Melker. Bra när man är i en ålder där tänder spökar och allt gärna ska in i munnen.
(null)
Mina Ulla Elisabet Olofsson
Mina efter min mormor
Ulla efter Henriks mamma
Elisabet efter både mig och min mamma
(null)
Istället för traditionellt rosa band hade hon gråa och en grå underklänning - precis samma som Melker hade när han döptes.
(null)
(null)
Gudfäder var såklart Mella och Henke - våra bästa vänner. De framförde två fantastiskt vackra låtar som rörde oss till tårar.
(null)
Inte ett öga torrt
"Angel" med Jack Jonson
"Brown Eyed Girl" 
Var de låtar som de framförde
(null)
(null)
(null)
(null)
Vi valde att ha på oss Tåsjödräkten. Det är sällan tillfälle ges och vad passar inte bättre än vid en sådan högtid som dop? Det kändes högtidligt när mamma hjälpte mig att klä på mig - nästan som att jag skulle gifta mig. Jag hade hennes hembygdsdräkt och Melker hade min bror Markus dräkt som han hade på mina föräldrars bröllop en gång i tiden.
(null)
Fantastiska du - du är med mig i allt - stort som smått. Min makalösa, kloka, härliga, vackra! Mella är givetvis både gudmor till såväl Mina som Melker
(null)
Ett litet men betydelsefullt gäng bjöd vi till dopet denna gång. 
Alla som närvarade:
Arne som ringde i klockorna, organisten Rose-Marie, den fina prästen Anna, Joakim, Birgit (Arnes fru), pappa, mamma, Vlora, Mira svärföräldrarna Hans och Ulla. Tack alla för att ni var med oss den dagen. Inget är så smickrande som när så fina vänner och familjer åker så långt för ens skull. Ni är underbara
(null)
👋🏼
(null)
Det blev middag på Borgafjäll Snowcamp och dopfika hemma i vår stuga efteråt. I det stora hela blev det en helt fantastisk dag, fylld av kärlek och värme från alla som gjort sig mödan att komma dit och delta❤️ 
Till er vill jag säga tack - tack för att vår lilla tjej har så många fina människor i hennes närhet!10 oktober 2018

Köksplaner

Inredning

I torsdags betalade vi in handpenningen,
Husköpet är nu låst och vi vet nu med säkerhet att vi kommer flytta till det nya huset i februari. Ni kan ju förstå vad vi har planerat och diskuterat om hur vi ska renovera. Här om dagen gjorde vi ett besök på Elektrolux och gjorde en första skiss på köket.
Inför mötet hade vi skrivit ner på varsitt papper vad vi tycker är viktig i ett nytt kök och vad vi helst vill ha. Henriks lista bestod för det mesta av olika tillagningsfuntioner och "gadget-prylar" (dubbelugn med sousvide-funktion, stor disk-ho, stor häll, vakummaskin, värmelampor osv) Jag var mer inne på materialval (stenskivor, luckor, uteseende), förvaring och smarta lösningar för återvinning. Det bästa som finns i ett kök är smart förvaring och att man lagt tid och tanke på vart alla saker ska vara.
Just nu kommer spis och diskho förbli på samma ställe som tidigare, men vi kommer att dra vatten och el till köksön då vi önskar ha diskmaskinen i den samt en liten diskho. Eftersom vi kommer lägga nytt golv här (det nuvarande är tyvärr alldeles för skadat och missfärgat) så finns den möjligheten nu.
Skafferiet har fått byta plats och det blir mest troligt två ugnar, en med mickrofunktion och den andra ev med ångfunktion (bra vid bakning eller om man ska värma på dgårdagens mat t ex).
 vi kommer vilja ha dubbla kylar och frysar istället för en stor kyl och en stor frys. Nu när vi kan förvara frysvaror i källaren kommer det vara bättre för oss att ha större kyl-utrymme än frysutrymme i köket.
Vi har även planer på att ta upp väggen in till vardagsrummet. Vi har inte bestämt oss ännu om vi ska låta det vara öppet som på bilden ovan, eller om vi ska sätta in industriglas med tillhörande dörrar.
Efter att bara ha planerat derra i två timmar så tycker jag att vi gjorde ett ganska bra jobb (utan att bli ovänner). Det känns som att vi kunde hitta en kökslösning där båda fick känna sig nöjda. Nu kommer det nog inte bli ett så kittat kök med sousvide-lösningar och vakum-lådor och säkert inte den där fläkt kåpan (för 26 papp) eller stenskivor. Men det blir kanske en liten vinkyl, en upphöjbar diskmaskin och smarta och generösa förvaringslösningar. Vi ska också kolla runt på fler vitvaror (miele har t ex vitvaror som jag tycker är liete snyggare till utseendet). Det som kvarstår att planera är vart vi ska placera glas. Mest troligen kommer vi landa i en öppen förvaring för dessa på väggen till höger om altandörren.
 
Första träningsveckan gick bra. Eller bra och bra vet jag inte. Det blev väldigt kännbart att det var väldigt länge sedan jag tränade och jag insåg att jag var i ännu sämre form än vad jag var efter min första graviditet. Men istället för att låta mig nedslås av det så jobbar jag för att tänka att det är än viktigare att jag faktiskt tar tag i träningen.
(null)

Jag tränar något som heter BodyBoss, ett träningskoncept som jag snubblade över på instagram. Jag fastnade för det då det är konkreta träningspass som ska utföras på specifika dagar. Programmet är 12 veckor men eftersom jag var i så usel form beslutade jag för att börja med pree -training som är fyra veckors "komma-igång" pass innan det rätta programmet drar igång.
(null)

De vill att man ska sätta upp tre mål och mina är:
  • Jag vill bli piggare med mer energi
  • Jag vill få bättre sömnkvalité
  • Jag vill få en starkare bål: jag har en hållning som en säck potatis efter förlossningen och jag är skrämmande svag i både rygg och mage
(null)

Jag har klurat på belöningar. Dels för att jag vet att sådana "morötter" faktiskt funkar på mig och dels för att jag är ganska usel på att belöna mig själv för mina prestationer. En belöning när jag klarat pree-träningen (fyra veckor) och sedan en belöning för när jag klarat 8, 12 och slutligen 16 veckor. Jag är inte riktigt klar med vad ännu, men tänker att min första belöning ska bli att få gå till en naprapat och knäcka till min rygg. Jag mätte mig nämligen nu efter graviditeten och jag har alltså krymt (?!?!) 1,3 cm! Man kan tydligen göra det bär man är gravid då tyngden gör att kotorna tycks ihop. 
(null)
Belöning nr två tror jag blir mjölkskummaren som hör till min kaffemaskin. Tänk vilken lyx att unna sig en cappuccino om helgerna!
De två resterande har jag inte kunnat bestämma mig för vad ännu, men någon form av spa-vistelse skulle den här mamman göra vad som helst för nu! Jag kommer nog på ngt snart, men 16 veckor är länge. Det måste verkligen vara något extra för att jag ska klara av att hålla det här. Min förhoppning är att efter 16 veckors träning ska detta ha blivit en del av min nya vardag. Något som jag fortsätter att prioritera. Den som lever får se🤸🏼‍♀️